Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa

22 oktober, 2022 @ 08:00 - 12 mars, 2023 @ 17:00

Albert Edelfelt tillhör den finska konsthistoriens mest älskade konstnärer som nu presenteras i en stor utställning på Göteborgs konstmuseum. Edelfelt blev tidigt erkänd på den internationella konstscenen och rörde sig mellan det lokala och det kontinentala livet vilket syns i hans målningar. Motivvärlden visar en konstnärlig bredd som växlar mellan vardagliga folklivsscener från den finska skärgården, prestigefyllda societetsporträtt från en kosmopolitisk miljö, historiemåleri och illustrationsuppdrag.

I Paris etablerade Edelfelt ett stort internationellt nätverk bland konstnärer, samlare, skribenter och kulturpersonligheter. Med stor skicklighet skildrades borgerliga miljöer och modekreationer i hans målningar av sällskapslivet i storstaden och modernitetens tidsanda. Genom porträtt av vänner, bekanta och modeller i Paris gav han även en mer intim inblick i de konstnärskretsar och den urbana tillvaro som han var en del av. Historiemåleriet var dock utgångspunkten i Edelfelts konstnärskap och han kom även att likt många samtida konstnärer i Paris ägna sig åt friluftsmåleri ute i naturen.

Albert Edelfelt anses vara en av de första finska konstnärerna som nådde stor internationell framgång. Målningen Ett barns likfärd tilldelades en tredje klassens medalj på den årliga Salongen i Paris 1880. Framför allt var det den tekniska skickligheten och mångsidigheten som konstnär som bidrog till hans framgångar. Storskaligt historiemåleri, naturalistiska friluftsstudier, omtalade illustrationsuppdrag och porträttbeställningar av kungligheter utfördes i tekniker som olja, pastell och akvarell. Han gjorde både kärva realistiska skildringar av finska skärgårdsbor och ”solskensstycken” från det fria borgerliga sommarlivet i skärgården.

Parallellt med den tekniska skickligheten använde Edelfelt sig av olika strategier för att positionera sig på den internationella konstscenen. Framför allt var kontakterna med andra konstnärer och kulturpersonligheter i societeten väldigt viktiga. Han var också medveten om att vissa motivval gav större effekt på Salongen i Paris. I sina vardagsnära skildringar av det finska folket lyckades han förena det traditionella akademiska måleriet med friluftsmåleriets nya tekniker vilket ofta prisades i det här sammanhanget.

Den moderna konstnärsrollen i slutet av 1800-talet innebar stort fokus på konstnären som individ och Edelfelt visade sin konst i separatutställningar vilket var en nyhet inom konstvärlden. Trots internationella framgångar och prestigefyllda uppdrag inom konstlivet brottades Edelfelt bitvis med tvivel på sin konstnärliga förmåga och de krav som fanns både privat och professionellt. Förväntningarna och tvivlen tillhörde också rollen som framgångsrik, kosmopolitisk konstnär.

Göteborgs konstmuseum har flera betydelsefulla verk av Albert Edelfelt i samlingen, inte minst På havet (1883) som är en favorit hos publiken och som är en permanent del av presentationen i Fürstenbergska galleriet. Edelfelts första utställning i Sverige ägde rum i Göteborg 1884 och han hade flera nära kontakter i staden, bland annat till paret Pontus och Göthilda Fürstenberg som tillhörde hans mecenater. Den här utställningen ger möjlighet till fördjupning av kunskaperna om museets verk av Edelfelt och fogar även in Göteborg i konstnärens kosmopolitiska geografi.

Introduktioner
Introduktion till utställningen ges dagligen av museets värdar. Introduktionen ingår i entréavgiften. Drop-in, ingen begränsning. Samling i utställningen.

Tisdag-lördag: 12-12.15 (engelska) och 15-15.15 (svenska)
Söndag: 12-12.15 (engelska)

Visningar
Att gå med på en visning ger så mycket mer! Ta möjligheten till en fördjupad upplevelse där konsten sätts in i ett sammanhang. Visningarna genomförs av museets konstpedagoger och intendenter.
Torsdagar kl 14-14.30, söndagar kl 14-14.30 och kl 15-15.30. Se alla tillfällen här.

Katalog
I samband med utställningen har en omfattande katalog producerats med texter av: Marina Catani, Eva Nygårds, Anne-Maria Pennonen, Hanne Selkokari, Patrik Steorn och Maria Vainio-Kurtakko. Katalogen finns till försäljning i vår museibutik. Läs mer här

För barn och familj
Lördagar i Studion. Utvalda lördagar kl 13-15 har vi skapande verkstad i Studion kopplat till utställningen. Läs mer här.

Upptäck utställningen på egen hand. ”Upptäck mer!” är en folder med spännande kluringar för alla yngre besökare. Fråga värden i utställningen om du vill veta mer.

Utställningen har förhöjd entréavgift (100 kr). Museikortet ger 20 kr rabatt på entrén till utställningen. Fri entré för dig som är under 20 år.

Introduktion till utställningen

I filmen nedan ger intendent och kurator, Eva Nygårds en introduktion till utställningen. En syntolkad version finns här.

​Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa har initierats av Konstmuseet Ateneum, Finlands Nationalgalleri, Helsingfors. Utställningen på Göteborgs konstmuseum har producerats i samarbete med Ateneum samt Petit Palais, Paris Musées, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris.

Foto: Hossein Sehatlou​

Detaljer

Start:
22 oktober, 2022 @ 08:00
Slutar:
12 mars, 2023 @ 17:00
Evenemang Kategori:

Arrangör

Göteborgs konstmuseum
Telefon:
031-368 35 00
E-post:
info.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Visa Arrangör-webbplats

Annan

Språk
Finska
Städer
Göteborg

Plats

Göteborgs konstmuseum
Götaplatsen 6
Göteborg, Västra Götalands län 412 56 Sverige
+ Google Map
Telefon:
031-368 35 00
Visa Plats-webbplats