Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Onnellisinta on olla onnellinen / Det lyckligaste är att vara lycklig

18 april, 2023 @ 19:00 - 20:45

Internationellt Monolog Teater

En mångbottnad monolog om levnadskonstnären Elis Sinistö.

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö (1912–2004) som var en DIY-konstnär och eremit vars hela livsfilosofi byggde på människokärlek. Med monologen vill finska Teater Avoimet Ovet hylla både Sinistö och teaterns egen skådespelare Taisto Reimaluoto, som ikläder sig rollen som Sinistö. Pjäsen korsbelyser Reimaluotos egen levnadshistoria och Elis Sinistös liv genom att vackert fläta ihop de två stora livsälskarnas berättelser.

Elis Sinistö föddes i Uleåborg 1912 och levde ett minst sagt händelserikt liv. Han var astrolog, byggare, arbetare, balettdansare, eremit, filosof, yogi, internationell stjärna, värdshusvärd, ufoskådare, nudist och pacifist. Han var dessutom vig som ett vilddjur och levde i sitt egenhändigt byggda paradis, Villa Mehu tills han blev 92 år gammal.

Även i Taisto Reimaluotos levnadskonst finns en glädje och lekfullhet som avspeglar sig i de roller han har valt att spela. På sitt sätt påminner den om de ljusa dragen i Sinistös utopi och människokärlek. På motsvarande sätt som Sinistö byggde upp sitt livsverk som en retreat för sökare och trötta resenärer bjuder Reimaluoto i sina föreställningar åskådarna på en viloplats att pusta ut och få intellektuell stimulans.

Det lyckligaste är att vara lycklig är ett gästspel från Teater Avoimet Ovet och Lahtis Stadsteater. Produktionen hade premiär på Aino-scenen i Lahtis i februari 2022. På Riksteaterns turné spelas den på finska, och textas på finska och svenska.

200kr per person
Köpes genom biljett@storateatern.se, Tel. 031-368 3200, via biljettkassan (Mån-Fre, kl 12-18 / Lör, 10-14) eller 2h innan föreställning.

Taisto Reimaluoto

Manus: Taija Helminen
Regi: Hanna Kirjavainen
Scenografi: Pekka Korpiniitty
Ljusdesign: Jere Kolehmainen
Ljuddesign: Jere Kouhia
Kostymdesign och genomförande: Anne Svensk
Foto: Mitro Härkönen

Producent

Riksteatern i samarbete med Teater Avoimet Ovet och Lahtis Stadsteater

Foto: Mitro Haerkoenen

Detaljer

Datum:
18 april, 2023
Tid:
19:00 - 20:45
Evenemang Kategorier:
, , , ,

Arrangör

Stora Teatern
Telefon:
031-368 32 99
E-post:
biljett@storateatern.se
Visa Arrangör-webbplats

Annan

Språk
Finska
Städer
Göteborg

Plats

Stora Teatern
Kungsparken 1
Göteborg, Västra Götalands län 411 36 Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats