Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

SUNO MANGIE DZIALAS / JAG HAR EN DRÖM

28 januari, 2023 @ 08:00 - 16 april, 2023 @ 17:00

Gratis

2023.01.28 – 2023.04.16

Göteborgs Konsthall presenterar stolt utställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm med polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas. I textila verk och målningar arbetar Mirga-Tas för att motverka antiziganistiska stereotyper och skapar en personlig bild av romskt liv ur ett feministiskt minoritetsperspektiv.

I färgstarka bildberättelser integrerar Mirga-Tas konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen. Mirga-Tas storskaliga textila verk är skapade av kläder som hon fått av vänner och familj eller hittat på second-handbutiker nära sitt hem i byn Czarna Góra, belägen i den polska delen av Tatrabergen.

Verken består av scener hämtade ur den romska vardagen där konstnärens mor, syskon, kusiner och vänner skildras med stor ömhet och detaljrikedom. Genomgående i Mirga-Tas verk lyfts kvinnors vardagsliv fram, såväl som starka kvinnliga förebilder och romska aktivister, för att synliggöra deras viktiga roll inom både den privata och offentliga sfären.

Centralt i utställningen presenteras en serie nya textila verk som gestaltar ögonblicksbilder ur den svensk-romska erfarenheten. Verken blandar vardagscener med porträtt av starka svensk-romska kvinnor såsom Singoalla Millon, Diana Nyman och Rosa Taikon, som drivit kampen för romska rättigheter i Sverige. Här skapas en dialog som knyter samman den romska kampen över nationsgränser i syfte att ena ett folk som i århundraden levt ett splittrat och kringvandrande liv i Europa.

Suno Mangie Dzialas som betyder Jag har en dröm på romani, anspelar på Martin Luther Kings berömda tal från 1963. Titeln är en kraftfull kommentar till de drömmar och förhoppningar som rymmer vardagslivets kärlek, vänskap och den viktiga relationen till varandra, såväl som den politiska kampen och drömmen om ett samhälle fritt från förtryckande strukturer, diskriminering och ojämlikhet.

Utställningen presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm.
Tack till Ingrid Schiöler, Romano Center i Väst och förskolan Romano Ilo.

Läs mer om utställningen på Göteborgs konsthalls webbsida

_____________

Małgorzata Mirga-Tas, Daj he cha woro, Mother with child / Moder med barn, 2022.
Foto: Marcin Tas

Detaljer

Start:
28 januari, 2023 @ 08:00
Slutar:
16 april, 2023 @ 17:00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://goteborgskonsthall.se/utstallning/soloutstallning-med-malgorzata-mirga-tas/

Arrangör

Göteborgs konsthall
Telefon:
+46 31 368 34 50
E-post:
goteborgs.konsthall@kultur.goteborg.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Göteborgs konsthall
Götaplatsen 7
Göteborg, Västra Götalands län 412 56 Sverige
+ Google Map
Telefon:
+46 31 368 34 50
Visa Plats-webbplats