Foto: Mattias Edvall

Julia Wiræus

Julia Wiræus är frilansjournalist med särskilt fokus på Indien och kvinnors rättigheter. Hon har delvis varit baserad i Delhi sedan 2011. Hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier och hon har under åren arbetat på nyhetsbyrån TT, Sveriges Radio, YLE, Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet och Upsala Nya Tidning.

VISA KONTAKTUPPGIFTER

Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Hej!

Jag är en sverigefinsk producent, journalist och författare med rötterna i Karelen, Uppsala och Rovaniemi. Jag har gjort radiodokumentärer om Finlands landsfader Urho Kekkonen, om knepiga mammarelationer i Puhelu äidille, och om mina drömmarnas Karelen.

Jag har även skrivit i antologin ”Enkel biljett? Från Sverige till Finland med kärlek, längtan och vemod”, varit redaktör för antologin ”Pengar luktar inte, en antologi om pengar och ångest” samt skrivit reportageboken ”De kallade henne Delhi braveheart”. Jag älskar att nörda ner mig i historia, politik och berättelser som får mig att tänka om eller att tänka nytt.

De kallade henne Delhi Braveheart

2017

I december 2012 avled den 23-åriga Jyoti efter att ha blivit brutalt våldtagen på en buss i Delhi. Omvärldens ögon riktades snabbt mot mångmiljonstaden. Det fruktansvärda brottet blev startskottet för massiva protester där man krävde att våldtäktsoffer inte skulle skuldbeläggas, kvinnors rätt till sina egna kroppar och att fritt röra sig utomhus. Demonstrationerna ledde till en uppdaterad lagstiftning mot sexualbrott och att kvinnors medborgerliga rättigheter hamnade på den politiska agendan.

De kallade henne Delhi Braveheart är en unik och fängslande reportagebok om ett land i omvälvning. I dagens Indien utmanas traditioner av en rekordstor uppkopplad ungdom, som har hela världen tillgänglig i sina mobiler. Dessa ungdomar appdejtar, utforskar sin sexualitet och lever enligt andra värderingar än tidigare generationer.

Med avstamp i den ökända våldtäkten och de svallvågor som följde beskriver Julia Wiræus ett splittrat land där kvinnorna tar en allt större plats, samtidigt som de tvingas förhålla sig till de sedvänjor som finns. Här intervjuas kvinnor med olika bakgrunder: aktivister, transkvinnor och konservativa hindunationalister – alla försöker de hitta fast mark när synen på kön, sexualitet och religion är i gungning.

Julia Wiræus beskriver ett splittrat land där kvinnorna tar en allt större plats – alla försöker de hitta fast mark när synen på kön, sexualitet och religion är i gungning.

Johanna Sommansson

för Sydasien

Att Julia Wiraeus lyckas komma kvinnorna i Indien nära är nog tack vare att hon själv har bott och verkat i landet. Det märks också i analyserna och språket, blicken är inte fixerad uppifrån eller utifrån.

Det borde vara en självklarhet kan det tyckas när journalister skriver om andra länder men det är det inte.

EXPRESSEN

Drömmarnas Karelen

2023

Drömmen om Karelen lever fortfarande kvar i finländarnas – och även många sverigefinländares medvetande. I en P1-specialserie på två delar tar stockholmsbaserade journalisten Julia Wiraeus med rötter i Muolaa, södra Karelen dig till flerspråkiga Viborg.

En stor del av de som en gång lämnade området i det förlorade Karelen har redan dött, men en ny generation med evig längtan söker nu information om det förlorade landet och dess kultur: barnbarnen till de evakuerade. I ett tredje fristående finskspråkigt avsnitt särskilt producerat för Sveriges Radio Finska bekantar vi oss också med några av de miljoner ättlingar till de evakuerade genom Julias egna rötter i Muolaa.

Foto: SA-kuva & Julia Wiræus / Form: Kalle Kinnunen / Sveriges Radio Finska

Landsfadern Urho Kekkonen
– mannen, myten, legenden

2022

Urho Kekkonen charmade kvinnorna, han var atleten som krossade sina konkurrenter och han var Finlands mångårige och nästan mytomspunna president.

Han personifierade den politiska makten under flera årtionden och lyckades med det omöjliga; att hålla Sovjet på gott humör, men till vilket pris? Var han i själva verket en marionett och envåldshärskare eller var det tack vare hans politiska skicklighet som Finland behöll sin självständighet och inte ockuperades?

Kekkonen var både älskad och föraktad, samtidigt som hans privatliv fylldes av festande och otrohetshistorier. Efter årtionden vid makten kantades hans sista tid i livet av sjukdom. Han lämnade ifrån sig makten för 40 år sedan, men hans ande vilar fortfarande över republiken Finland. 

 

Foto: Finlands Museiverk / Bildredigering: Kalle Kinnunen / Sveriges Radio Finska

Puhelu äidille

2019

Puhelu äidille on kuusiosainen sarja, joka käsittelee äitisuhteita.

Foto: Julia Wiræus / Form: Erkki Kuronen / Sveriges Radio Finska